Thema:

Open Monumentendag

Open Monumentendag - zondag 13 september 2009 – Thema - Zorg

  Het psychiatrisch centrum Sint-Amedeus en de kloostergemeenschap van de Broeders van Liefde stellen ter gelegenheid van de Open Monumentendag 2009 hun deuren open voor de geïnteresseerde bezoeker.

Van oudsher gekend in het Antwerpse als “het gesticht”, was het centrum in het verleden eerder een gesloten wereld. Ondertussen bestaat Sint-Amedeus 114 jaar en worden reële en denkbeeldige muren traag maar zeker gesloopt. De geschiedenis van de gebouwen, afbraak en nieuwbouw, is een weerspiegeling van de veranderingen in het denken over psychisch zieken en de daaraan gekoppelde zorg. In een tentoonstelling wordt de evolutie geschetst van een psychiatrisch centrum dat patiënten opnam in een gesloten gemeenschap naar een centrum dat hen terug aansluiting wil laten vinden in onze samenleving.

Tijdens rondleidingen kunnen de bezoekers zelf vaststellen hoe Sint-Amedeus, zowel architecturaal als in zorgaanbod, geëvolueerd is naar een modern, eigentijds psychiatrisch centrum. Voor deze rondleidingen met gids dient men te reserveren via het Cultureel Centrum Mortsel.

Praktisch:
- tentoonstelling van beeldmateriaal en mogelijkheid tot bezoek aan het klooster en de kloosterkapel van 10.00u tot 17.00u
- rondleiding in het psychiatrisch centrum: van 10.00u tot 16.00u - groepen van ong. 20 personen vertrekken om de 15 min. mét gids.

Voor de rondleiding is het noodzakelijk om op voorhand in te schrijven bij het Cultureel Centrum van Mortsel,
tel: 03 443 73 80
e-mail: ccmortsel@mortsel.be

Bereikbaarheid
P.C. Sint-Amedeus - Deurnestraat 252 - 2640 Mortsel
-De Lijn bus 33 & 14 (halte voor de deur)
-NMBS station Mortsel B op wandelafstand (< 5 min.)
-er is parking voorzien voor auto’s én fietsen aan De Brug - Waesdonckstraat
Voor alle verdere informatie: Cultureel Centrum Mortsel
tel: 03 443 73 80
e-mail: ccmortsel@mortsel.be


Reacties

OMD 2009 was een boeiend project en dankzij de grote inzet van PC Sint-Amedeus een succes!