Thema:

Armand Segerslei

Datum naamgeving: 30 december 1925

Armand Segers werd op 15 augustus 1848 te Antwerpen geboren. Hij bleef er geruime tijd wonen en bekleedde er tal van belangrijke functies. Al vroeg verloor hij zijn echtgenote Elisa Meeus. Zijn enig kind, dochter Josepha, was gehuwd met J. Beeckmans de Westmeerbeek, kaderlid bij Gevaert Photo Producten.

Armand Segers was onder meer een van de animators van de 'Meetingpartij', die opkwam tegen de aanleg van de nieuwe vestinggordel rond Antwerpen, waartoe ook Fort IV van Mortsel behoorde. Verder was hij medeoprichter van de 'Katholieke Schoolpenning', een vereniging die geld inzamelde voor de vrije, katholieke scholen, toen die nog niet konden rekenen op officiële steun, na de liberale machtsovername in 1876.

Aanleg van het tweede gedeelte, voorbij de Eduard Arsenstraat.

Segers had een buitenverblijf in de huidige Heilig-Kruisstraat en was eveneens eigenaar van enkele percelen grond, waarvan hij er in 1884 een met een oppervlakte van 1.070 m2 gratis aan de gemeente afstond, om er de nieuwe kerk van de Heilig-Kruisparochie te bouwen. Op 29 september 1907 vestigde hij zich definitief in de gemeente, Heilig-Kruisstraat 7.

Nog in dat jaar werd hij gemeenteraadslid en op 16 januari 1908 werd hij tot burgemeester benoemd.Met een onderbreking gedurende de oorlogsjaren toen hij in Engeland verbleef en nog eens tussen 1919 en 1921, was hij burgemeester tot 27 maart 1925, dag van zijn overlijden. In 1911 werd een straat geopend op het domein van de Duitser Louis Coetermans- Heinrichs en ook naar hem genoemd. Oorspronkelijk liep ze slechts door tot aan de Eduard Arsenstraat, maar werd in 1933 verlengd tot aan de Edegemsestraat.

Na de heraanleg van het kruispunt met de Eduard Arsenstraat, 'kruist' ze deze niet echt meer. Men kan niet meer rechtdoor maar moet rechts de Eduard Arsenstraat inslaan. In het tweede gedeelte van de straat vinden we het kantoor van de directe belastingen.

Armand Segerslei in de jaren zestig.
Voor de tweede Wereldoorlog stond vooraan links een indrukwekkende telefoonmast.
Hetzelfde beeld als hierboven maar nu in 1997
In 1911 werd op het domein van de Duitser Louis Coetermans-Heinrichs een straat geopend die eerst zijn naam zou dragen.
Het tweede gedeelte rond 1990 van op het kruispunt met de Eduard Arsenstraat.